Koze, živali ki nam dajejo veliko
Koze so živali, ki se jih ceni vedno manj. Pa vendar so skozi zgodovino človeku pomagale preživeti, hkrati pa so nam pokazale, da za življenje ne potrebujemo prav veliko. Rejci koz so ljudje, ki cenijo njihovo naravo, se zavedajo kaj nam lahko ponudijo, ter znajo pravilno poskrbeti zanje.
Koza lahko preživi in živi praktično skoraj povsod. Spada med kopitarje, ki pa se odlično znajde na skalnatem terenu. Večina koz na svetu je domačih, prav vse pa so podvrste divjih.
Skupaj je na svetu devet vrst koz, vendar je najpomembnejša že prej omenjena domača koza.
Koze so prežvekovalci
Kot krave so koze prežvekovalci, kar pomeni, da hrano žvečijo. Prežvekovalci imajo štiri komerni želodec, ki igra ključno vlogo pri prebavi, regurgitaciji in ponovnem žvečenju hrane. Koze so rastlinojede, ki preživijo večino dneva na paši. Jedo travo, zelišča, drevesne in grmne liste ter ostale rastline. Hrano najprej pogoltnejo brez žvečenja, kasneje pa kasneje pa hrano regurgirajo in jo temeljito prežvečijo, preden jo zadnjič pogoltnejo.
Tako kot ovce koze spadajo med prve udomačene živali. Razlog za udomačitev je bil preprost: tako so ljudje imeli preprost dostop do njihove dlake, mesa in mleka. Kasneje so jih uporabljali tudi za to, da so ljudem pomagale nositi vodo.
Kozje meso in mleko se danes še vedno uporabljata, mleko ter mlečni izdelki pa postajajo tudi vedno bolj priljubljeni, kot zdrava alternativa kravjemu mleku. Kozje mleko je namreč lažje prebaviti kot kravje mleko in mnogi ga tako imenujejo kar univerzalno mleko, saj se lahko uporablja tudi za hranjenje po steklenici veliko drugih živali.
Kožo koz ponekod še vedno uporabljajo za izdelavo rokavic in drugih oblačil. Kakorkoli, niso pa vse koze več vzrejene samo za pridobivanje hrane, mleka in usnja. Veliko ljudi ima sedaj koze tudi kot hišne ljubljenčke.
Koza in ovca imata veliko podobnosti med sabo. Glavna razlika je, da ima koza krajši rep in da ima roge daljše, ki rastejo bolj pokonci, pri ovci pa rastejo v spiralni obliki.
Kot ovce tudi koze uživajo v čredi. V čredi živijo dlje kot če so same. Vsaka čreda pa ima ‘kozo kraljico“, ki vodi čredo med raziskovanjem. So tudi veliko bolj živahne kot ovce, njihova radovedna narava pa jih naredi humorne, prijetne in radovedne hišne ljubljenčke.
Koza tudi kot ljubljenček
So zelo radovedne ter inteligentne. Kozo lahko preprosto ter hitro navadite tudi na bivanje v hiši, sprehoda na povodcu in še veliko drugega. Znane pa so tudi po hitrem pobegu. Zato, če se odločate, da bi imeli kozo, razmislite, kako jo boste omejili na določen prostor. Zanjo skok čez ograjo, ali pa plezanje po kakšnem nadstrešku res ne predstavlja prav nobene težave. So zelo usklajene in se lahko vzpenjajo in ohranjajo ravnovesje na najbolj nelagodnih in včasih tudi čudnih krajih. So splošno znane po njihovi zmožnosti vzpenjanja na drevesa, čeprav mora drevo biti pod rahlim kotom.
Če so koze pravilno vzgojene in disciplinirane že od zgodnjega otroštva, potem v veliki večini nikoli ne razvijejo nobenih slabih navad. Koze se med sabo zaletavajo, to je za njih povsem naravno in normalno, saj tako razvijejo vrstni red prevlade v čredi. Če pa se zgodaj navadijo ljudi, se v njih nikoli ne zaletavajo.
Koze se oglašajo nam podobno kot ovce, -mekajo. Kakorkoli, koze so čudovita družba, tudi če jo želite imeti za ljubljenčka. Velikokrat vas bo nasmejala, bo pa tudi kdaj kaj ušpičila, zato pazite tudi na rože. So vesele živali, ki pa imajo različne osebnosti in različne male navade, ki pa so lahko zelo zanimiva za opazovanje.
KOZJE MLEKO
Ob pravi oskrbi in negi koze nam lahko ta veliko ponudi. Zdrav proizvod, ki pa ga dobimo v bistveni manjši količini kot pri kravah, vendar pa se je z osveščanjem ljudi o njegovi zdravi sestavi uporaba bistveno povečala.
Povprečna proizvodnja mleka koze mlekarice je 2 do 3 litre mleka na dan. Vendar pa lahko povprečje odstopa od vrste koze in pokrajine, kjer živi. Pravi rejci koz, ki kozo pomolzejo dvakrat dnevno, pravijo, da je tako najboljše mleko.
Kozje mleko se tretira kot zelo zdravo živilo, ki ga lahko predelano na več načinov. Mleko se uporablja za izdelavo mnogo mlečnih izdelkov, ki imajo zelo specifičen okus, ki pa je odličen. Izdeluje se pasterizirano in nepasterizirano mleko, siri, jogurti, smetana in maslo.
Odlična alternativa za kravje mleko
Mnogi ljudje običajno kozje mleko izberejo kot alternativa kravjemu, ker ga telo lažje prebavi. Večjo vrednost pri uporabi pa ima kozje mleko pri starejših, bolnih, dojenčkih, otrocih in tistih z alergijo na kravje mleko. Uporablja pa se tudi kot mleko, s katerim se hrani veliko različnih mladičih sirotah vseh vrst.
Kozje mleko ima veliko vsebnost vitamina A, niacina, holina in inositula kot kravje mleko, vendar pa ima manj vitamina B6, B12 in karotenoida.
Koze imajo vodoravne, režaste oblike uči. Nekatere pasme pa imajo tudi brade, tako kozli kot tudi koze. Če koza živi kvalitetno, zdravo, brez večjih zdravstvenih težav, lahko živi tudi 18 let.