Preprečevanje toplotnega stresa pri govedu

Vpliv visoke temperature na govedo

Ker so poletja vedno bolj vroča, se viša tudi toplotna obremenitev za nas in tudi za živali. Zato morajo govedorejci oceniti toplotno obremenitev ne samo pri sebi, temveč tudi pri govedu. Govedo, ki je skozi vse leto na pašniku, ni tako podvrženo stresu zaradi vročine, saj si lahko same najdejo vodo in senco, kjer se lahko ohladijo. Govedo v hlevu nima teh možnosti, poleg tega pa temperatura narašča tudi zaradi betona ter iztrebkov. Pri temperaturah nad 27 °C govedo začne doživljati fiziološki stres, ker poskuša obvladovati svojo telesno temperaturo. Čeprav pri tej temperaturi govedo ni v nevarnosti, da bi prišlo do smrti zaradi vročine, je njihova prva in najpomembnejša funkcija reguliranje telesne temperature. Zato morajo imeti govedorejci načrt za uravnavanje toplote v hlevu, da do tega ne pride.

Reguliranje telesne temperature goveda

V primerjavi z drugimi živalmi govedo ne more učinkovito regulirati svoje telesne temperature, saj se učinkovito ne potijo, se pa s pomočjo dihanja pomagajo, da se ohladijo. Dodatni dejavnik nad podnebnimi pogoji pa je proces fermentacije v vampu, ki ustvarja dodatno toploto, ki jo govedo potrebuje za disipacijo. Ker te toplote ne more učinkovito odvajati, se ta čez dan kopiči, jo pa porabi zvečer in ponoči, ko je hladneje. V ekstremnih vremenskih pogojih pa z nezadostnim hlajenjem okolja ponoči govedo še vedno nabira toploto, ki je ne more porabiti. Zato samo indeks temperature-vlažnosti ne bo dovolj za predvidevanje toplotne obremenitve na govedu, ker ne upošteva nakopičene toplotne obremenitve. Kot drugo pa ne upošteva niti sončnega sevanja in hitrosti vetra, ki lahko tudi vplivajo na toplotno obremenitev goveda.

Beef Cattle Brown Cow on the Swiss Pasture.

Obremenitve delavnega goveda

Delavnega goveda skoraj ne opazimo več, pa vendar vseeno:
Govedo ne bi smelo delati v času velike toplotne obremenitve, se pravi, le zgodaj zjutraj, ko sonce še ni tako močno. Če je vroče delovno govedo ne sme stati in čakati na obdelovalnih površinah, več kot 30 minut. Govedo ne sme delati niti zvečer, tudi če se je nekoliko ohladilo. Govedo se ohlaja vsaj 6 ur, da se popolnoma opomore od celodnevne toplotne obremenitve. Zato ga zvečer ne smemo dodatno obremenjevati.

Opazovanje živali ter spremljanje njihovega počutja

Govedorejci morajo vsakodnevno oceniti govedo, zlasti v juliju in avgustu, če govedo kaže znake toplotnega stresa. Posebno pozornost je treba nameniti govedu s povečanim tveganjem toplotnega stresa, vključno s težkimi, črnimi in dihalno ogroženimi živalmi.

Težka goveda veliko hujše občutijo toploten stres v primerjavi z lažjimi živalmi. Povečano odlaganje maščobe preprečuje, da bi govedo učinkovito uravnavalo svojo toploto. Sončno sevanje pa je kritična komponenta, ki lahko privede do izgub (smrti) zaradi toplotnega stresa. Med vročinskim valom imajo govedorejci črnega goveda bistveno več težav. Ker je pri govedu dihanje eden izmed načinov ohlajanja, je to zelo pomembno. Govedo, ki je imelo hude dihalne bolezni v zgodnji dobi življenja, bo imelo zmanjšano sposobnost uravnavanja njihove telesne temperature.

cows in the hangar. Cows on Farm

OBVLADOVANJE TOPLOTNEGA STRESA

Zadostna količina vode

Višja, kot je temperatura, več vode govedo potrebuje, saj jo zaradi povečanega dihanja in znojenja veliko izgubi. Poleg tega je pitje vode najhitrejša metoda za govedo, da zmanjša njihovo telesno temperaturo v telesu. Zato je poraba vode večja od običajnih presnovnih zahtev. Pravilo je, da govedo v vročini potrebuje 80 litrov vode na glavo. Pred ekstremnimi toplotnimi obremenitvami je treba uvesti dodatne rezervoarje za vodo, da se govedo navadi nanje. Če želimo, da bo govedo redno uživalo vodo, pa moramo poskrbeti tudi za čisto vodno hranilnico. Oskrba z vodo bi morala biti sposobna zagotoviti 1.1% telesne mase goveda na uro. Se pravi, če ima govedo 1000 kg, žival potrebuje približno 1,5 litra vode na uro.

Prilagoditev hranjenja

Proizvodnja toplote iz dovodov krme je 4 do 6 ur po krmi. Zato bo toplota pri govedu, ki ga nahranimo v jutranjih urah, dosegla vrh sredi dneva, ko se bodo zvišale tudi okoljske temperature. Priporočeno je, da govedo prejme vsaj 70 % krme 2 do 4 ure po najvišji temperaturi okolja. Spreminjanje obroka je bilo nekaj časa zelo sporno, vendar so raziskave pokazale, da zmanjšanje energijske vsebnosti prehrane zmanjša toplotno obremenitev. Splošno priporočilo je zmanjšati vsebnosti prehrane za 5 do 7 %.

Cows eating hay  in a farm cowshed

Priskrbite dobre pogoje

Senca je lahko ključnega pomena pri hlajenju in dobrega počutja živali. Če želite, da je senca kakovostna, jo mora biti med 2 in 4 m2 na žival. Odlično je, da ima senčna struktura orientacijo vzhod-zahod, tako tla pod senco ostanejo hladnejša. Če pa je težava blato, potem je boljša usmerjenost sever-jug, saj to poveča sušenje. Višina senca more biti vsaj 2,5 m, tako se omogoči dovolj zračnega gibanja pod senco.

Povečanje pretoka zraka lahko govedu pomaga pri obvladovanju ekstremnih toplotnih obremenitev. Ugotovljeno je bilo, da je hitrost vetra povezana s sposobnostjo goveda, da regulira svojo toplotno obremenitev. Čeprav ne moremo vplivati na hitrost vetra, pa lahko poskrbimo, da bo govedu omogočen prostor, kjer bodo čutili zračno gibanje. Če imate postavljene kakršnekoli zimske zapore proti vetru, jih poleti odstranite.

Poskrbite, da govedo ni izpostavljeno drugim stresom

Poskrbite tudi za nadležne muhe. To lahko naredite, če imate živali v hlevu. Nastavite lovilce in ostale možnosti za odganjanje mrčesa, in tako zaščitite govedo proti ugrizom muh, saj lahko nervoza živali upočasni postopek ohlajanja.

Če pa ste opazili, da je vaše govedo v toplotnem stresu, potem uporabite škropilnike za hlajenje. Povečujejo izhlapevanje in lahko zmanjšajo temperaturo tal. Žival pa moramo temeljito zmočiti. Pred namestitvijo pa preverite, da je oskrba z vodo primerna za zagotavljanje pitne vode in brizgalk. Brizgalke pa morajo biti montirane stran od hrane.

cow resting

OPOZORILNI ZNAKI

V času povečane toplotne moči je treba pozorno opazovati govedo, da bi ugotovili, ali je treba uvesti dodatne ukrepe. To pa se pokaže tako, da se poraba krme zmanjša in govedo postane nemirno. Ko se toplotni stres veča, govedo začne hitreje dihati, združijo se v skupino. Pri hudem toplotnem stresu govedo začne dihati oteženo in z odprtimi usti. Zato poskrbite za svojo čredo, ne glede na to kje, ali je to na pašniku ali pa v hlevu. Opazujte jih, ter jim omogočite dostop do vedno sveže vode v zadostnih količinah.

Close Popup

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirajte svoje osebne nastavitve za piškotke obiskane strani.

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in ne morejo biti izklopljeni.

Ključno
  • wordpress_gdpr_cookies_declined
  • wordpress_gdpr_cookies_allowed

Zavrni vse storitve
Shrani nastavitve
Sprejmi vse storitve